Λουκέτο σε Ελληνικά σχολεία της Β. Ηπείρου

Λουκέτο σε Ελληνικά σχολεία της Β. Ηπείρου

Αρ. Πρωτ. 18614/29.06.2011

Προς Υπουργούς:

- Εξωτερικών

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Η αδράνεια και η κωλυσιεργία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε ένα ακόμη θλιβερό γεγονός, για την Ελληνική ομογένεια. Τα προβλήματα χρηματοδότησης και λειτουργίας, που παρουσιάζονται σε ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού είναι σημαντικά. Στη γειτονική Αλβανία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και τα παιδιά των Βορειοηπειρωτών που ζουν εκεί, εντός και εκτός αναγνωρισμένων μειονοτικών ζωνών, είναι πολυάριθμα. Δυστυχώς, η ολιγωρία της Κυβέρνησης οδηγεί σε λουκέτο δυο Ελληνικά εκπαιδευτήρια, που λειτουργούν το ένα στην Κορυτσά και το άλλο στη Χειμάρρα.

Τα εν λόγω σχολεία απειλούνται με κλείσιμο το Σεπτέμβριο, διότι τα αρμόδια Υπουργεία δεν έχουν προβεί στην αποστολή των χρημάτων, που απαιτούνται για τα λειτουργικά έξοδα και το προσωπικό. Η Κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αποδεικνύει την ανεπαρκή πολιτική, που ακολουθεί στον τομέα της ομογένειας και των ζητημάτων που την απασχολούν, με αποτέλεσμα να θίγονται τα συμφέροντα της χώρας μας και της ομογένειας στο εξωτερικό. Οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να ενσκύψουν στο θέμα και να εφαρμόσουν μια διαφορετική πολιτική, μια πολιτική που θέτει την ομογένεια στην κορυφή της ατζέντας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να μην κλείσουν τον Σεπτέμβριο τα Ελληνικά σχολεία της Κορυτσάς και της Χειμάρρας και να συνεχίσουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους;